Strona główna Akcesoria

Tutaj jesteś

3. elementy, na które warto zwrócić uwagę wybierając stół cateringowy

Usługi firm cateringowych bardzo często nie kończą się wyłącznie na przygotowaniu posiłku, ale obejmują również obsługę imprezy okolicznościowej. W takim przypadku będziesz potrzebował odpowiednich mebli cateringowych, które pozwolą Ci na sprawne rozstawienie przygotowanych potraw w każdym miejscu. Jak wybrać odpowiednie stoły? Zobacz, na co zwrócić uwagę przed kupnem i rozważ, co najlepiej sprawdzi się w Twojej firmie.

1. Kształt i szerokość stołu cateringowego a jego zastosowanie

W zależności od tego, jaką imprezę obsługujesz, może ona wymagać od Ciebie innego typu mebli, na których zostaną zaserwowane posiłki. W sklepach internetowych do wyboru masz okrągłe lub prostokątne stoły o różnych rozmiarach. Wśród okrągłych stołów cateringowych znajdziesz niewielkie, coctailowe stoliki barowe o przykładowej wysokości 1100 mm i średnicy 675 mm lub 880 mm, które sprawdzą się na spotkaniach biznesowych czy konferencjach. Istnieją również duże stoły cateringowe okrągłe o wymiarach np. wysokości 740 mm i średnicy 1150 mm lub wysokości 740 mm i średnicy 1800 mm. Te przydadzą się w czasie organizacji imprez rodzinnych, gdy chcesz zapewnić gościom dostęp do przystawek na stole z każdej jego strony.

Jeśli organizujesz przyjęcie w określonej przestrzeni, a stoły muszą wstać wzdłuż ścian, lepszym rozwiązaniem od okrągłych będą stoły prostokątne. Te klasyczne meble wpasują się w każdy typ imprezy, a ich kształt pozwoli na spójne połączenie kilku elementów w jeden ciąg. Prostokątny stół cateringowy może mieć różne wymiary, dzięki czemu z łatwością dopasujesz go do swoich potrzeb. Znajdziesz modele w wielkościach m.in. o długości, szerokości i wysokości: 1220 mm x 610 mm x 740 mm; 1520 mm x 700 mm x 740 mm; 1800 mm x 740 mm x 740 mm.

2. Ciężar stołu cateringowego i jego nośność

Meble cateringowe, jak już sama nazwa wskazuje, są przeznaczone do obsługi imprez okolicznościowych, organizowanych w różnych przestrzeniach – zarówno wewnątrz budynków, jak i na otwartej przestrzeni. Stoły muszą więc być jednocześnie bardzo wytrzymałe i bardzo lekkie. Zbyt duży ciężar stołu sprawi, że stanie się on nieporęczny, a jego przenoszenie i rozstawianie zajmie za dużo czasu i pochłonie zbyt sporo energii. Zadbaj więc o to, aby jego waga nie była wygórowana, a transport i rozstawianie stołów nie będzie problemem.

Wybór konkretnego modelu powinien być podyktowany także jego właściwościami wytrzymałościowymi. Innego typu stołu bowiem będziesz potrzebował do lekkich przekąsek czy stołu z deserami, a innego do dań o dużej wadze. Przed zakupem zwróć uwagę na nośność danego modelu i wybierz odpowiedni, a unikniesz przykrych niespodzianek spowodowanych przeciążeniem stołu cateringowego.

3. Odpowiednia odporność stołu na czynniki zewnętrzne

Meble cateringowe muszą cechować się dużą wytrzymałością i odpornością ze względu na warunki, w jakich będą użytkowane. Wysoka temperatura w lecie i nadmierne promieniowanie słoneczne nie może doprowadzić do ich szybkiego zniszczenia, dlatego wybieraj blaty stołów cateringowych produkowanych z wytrzymałego polietylenu. Konstrukcja nóżek stołu także musi być doskonałej jakości, odpornej na korozję. Stawiaj na malowane 

Stoły cateringowe produkowane są z myślą o ich późniejszym przeznaczeniu, dlatego nie musisz obawiać się, że będą one uciążliwe w użytkowaniu. Zadbaj jedynie o to, by wybrać te, których powierzchnia jest odporna na zabrudzenia i łatwa w czyszczeniu, dzięki czemu zachowają swoją użyteczność przez długi czas.

Redakcja treco.pl

Pasjonaci nowoczesności, którzy pomagają Ci nawigować po świecie nowinek technologicznych oraz sprzętu RTV i AGD. Z nami zrozumiesz tajniki najnowszych gadżetów, technologii, a także sposoby na ulepszenie Twojego domowego zacisza.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?