treco.pl

treco.pl – rtv i agd, technologie, IT

burgery z buraka
Lifestyle

Czy warto jeść buraki? Przepis na burgery z buraka!

Burak to warzywo, które większość osób albo kocha, albo nienawidzi. I chociaż znany jest ludzkości od tysięcy lat, to jednak wciąż budzi mieszane uczucia. Działanie lecznicze buraków doceniane było już przez ludzi w starożytności. Wraz z rozwojem ogrodnictwa buraki doczekały się wielu odmian, które można wykorzystywać na różne sposoby. Osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem, z pewnością wiedzą, jak wielkie korzyści zdrowotne i dietetyczne może przynieść włączenie do swojej diety buraków. Sprawdź też przepis na burgery z buraka!

Dlaczego warto jeść buraki?

Przede wszystkim – można je przygotowywać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się w tradycyjnych przepisach, takich jak barszcz czerwony, botwinka, sałatki lub ćwikła. Za pomocą tych warzyw można przygotować także bardziej niestandardowe dania, takie jak burgery z buraka czy wyciskane soki. Niemniej jednak, te osoby, które lubią w kuchni eksperymentować, będą z wszechstronności buraka bardzo zadowolone. Niektórzy z pewnością będą zaskoczeni faktem, że z buraka można przygotowywać nawet desery!

Jeśli chodzi o buraki, to posiadają one również bardzo liczne właściwości prozdrowotne. Chyba każdy wie, że regularne spożywanie buraków może znacznie poprawić wyniki morfologii. Warzywa te wzmacniają układ krwionośny – zapobiegają powstawaniu anemii, a nawet są środkiem pomocniczym w leczeniu białaczki! Buraki wspomagają również przyswajanie tlenu przez komórki ludzkiego organizmu i są silnie krwiotwórcze – co już dawno zostało potwierdzone przez odpowiednie badania.

Sprawdź: DLACZEGO DIETA 1800 KCAL JEST POLECANA PRZEZ SPECJALISTÓW?

burgery z buraka

Na regularne spożywanie buraków powinny się zdecydować przede wszystkim kobiety w ciąży. nie tylko są one znacznie bardziej narażone na ryzyko występowania anemii, ale również potrzebują zwiększonej dawki kwasu foliowego. A w ten buraki są bardzo obfite. Dodatkowo, warzywa te pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i zapobiegają wapnieniu żył i tętnic.

Buraki w walce z nowotworem

Burgery z buraka, soki, desery i zupy – nie wszyscy wiedzą, że te dania mogą być nie tylko smaczne, ale i przede wszystkim, bardzo zdrowe. Badania potwierdziły, że buraki posiadają właściwości antyutleniające i zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Regularne spożywanie buraków pomaga zapobiegać występowaniu nowotworów, a w przypadku osób chorych – wspierać w walce z rakiem. Zwłaszcza osoby w trakcie leczenia i chemioterapii powinny postawić na regularne spożywanie buraków.

Zobacz także: INSULINOOPORNOŚĆ – CZEGO NIE JEŚĆ I JAK Z NIĄ WALCZYĆ?

Kto nie powinien spożywać buraków?

Burgery z buraka i inne pyszne dania nie są niestety dla każdego. osoby, które chorują na cukrzycę i muszą pilnować swojej diety, powinny albo wyłączyć z niej buraka, albo przynajmniej znacznie ograniczyć jego spożycie. Wszystko dlatego, że posiada on wysoki indeks glikemiczny. Z tego też powodu do buraków ostrożnie powinny podchodzić kobiety chorujące na cukrzycę ciążową. Pomimo tego, że buraki są niskokaloryczne, to jednak osoby z insulinoopornością niekoniecznie muszą spożywać je w większych ilościach.

burgery z buraka

Jak jeść buraki? Burgery z buraka

Możliwości w tym zakresie jest naprawdę mnóstwo. Aby buraki zachowały swoje właściwości prozdrowotne, o wiele lepiej jest spożywać je na surowo – w tym celu można zaopatrzyć się w wyciskarkę do soków. Połączenie buraka z innymi warzywami da pyszny koktajl pełen witamin i smaku.

Osoby, które chcą poeksperymentować w swojej kuchni, mogą przyrządzić takie nietypowe danie jak burgery z buraka. By były jeszcze zdrowsze, można je umieścić w bułce pełnoziarnistej i uzupełnić bukietem świeżych warzyw i dietetycznym dressingiem.

Przepis na burgery z buraka

Jak widać, pomysłów na przygotowanie buraka jest mnóstwo. tradycjonaliści z pewnością chętnie przyrządzą z tych warzyw barszcz czerwony bądź ćwikłę. Trzeba wiedzieć, że buraki smakują wybornie, jeśli upiecze się je wraz ze skórką. Zyskują wtedy niepowtarzalny aromat i głęboki, słodkawy smak. Doskonale komponują się w tej postaci ze słonym kozim serem, dając kompozycję, którą nie pogardzi żaden miłośnik zdrowego gotowania.

Jeśli chodzi o buraki, doskonałym pomysłem będzie przygotowanie z nich kiszonki. Nie tylko będzie miała ona świetny kolor i głęboki smak, ale również doskonale wspomoże odporność, zwłaszcza w sezonie zachorowań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *