Lodówka idealna do Twojej kuchni. 3 wskazówki, jak ją wybrać

0
95
lodówka do kuchni

Lodówka to podstawowy sprzęt w każdej kuchni. Przeciętny użytkownik kupuje ją raz na kilka lat, dlatego do wyboru odpowiedniego modelu przywiązuje wielką wagę. Często wybór pada na lodówkę wolnostojącą, a właściwie chłodziarko-zamrażarkę. Sprawdź, na jaką warto się zdecydować, aby nie żałować swojego wyboru!

  1. Jakie są rodzaje lodówek wolnostojących?
  2. Na co zwrócić uwagę podczas wyboru lodówki?
  3. Najważniejsze technologie w lodówkach, o których należy pamiętać

Nowoczesne lodówki są wyposażone w mnóstwo technologii, w których przeciętny użytkownik może się pogubić. Przed zakupem dobrze jest zapoznać się ze znaczeniem każdej z nich i zdecydować, które przyniosą korzyści, a z których można zrezygnować.

Jakie są rodzaje lodówek wolnostojących?

W wielu polskich kuchniach wciąż można spotkać lodówki wolnostojące. To praktyczne rozwiązanie, które pozwala na swobodne przestawianie urządzenia, jeśli zajdzie taka potrzeba, bez konieczności demontowania mebli kuchennych. Podstawowym rodzajem lodówki wolnostojącej jest lodówka jednodrzwiowa. To klasyczny model, który nie posiada osobnego zamrażalnika, a jedynie zwykle niewielką szufladę, umieszczoną we wnętrzu chłodziarki. Takie lodówki spełniają podstawowe funkcje i idealnie nadają się do małych mieszkań. Ich odmianą są chłodziarko-zamrażarki, posiadające dwie części z osobnym otwarciem, które umieszczone są jedna nad drugą. Coraz większą popularnością cieszą się wolnostojące lodówki dwudrzwiowe side by side. Tego typu urządzenia posiadają chłodziarkę i zamrażalnik, jednak komory te ustawione są obok siebie i każda z nich posiada osobne drzwi. Lodówki dwudrzwiowe zazwyczaj są pokaźnych rozmiarów i zajmują w kuchni dużo przestrzeni, dlatego wybierają je właściciele przestrzennych kuchni.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru lodówki?

Wybierając lodówkę, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na jej rozmiar, ale głównie na parametry użytkowe. Jednym z najważniejszych jest klasa energetyczna, która informuje o tym, ile energii elektrycznej zużyje sprzęt w ciągu roku. Najwyższa klasa, A+++, uważana jest za najlepszą, a klasa G za najbardziej prądożerną. Lodówka to sprzęt, który działa non stop, bez przerwy, dlatego ilość prądu, jakiej potrzebuje do prawidłowego działania, przekłada się bezpośrednio na wysokość rachunków. Z tego samego powodu ważny jest również poziom hałasu, jaki generuje sprzęt. Lodówki nie można wyłączyć, np. na noc, kiedy domownicy śpią, dlatego im cichsza będzie praca lodówki, tym lepiej. Charakterystyczne buczenie agregatu może bowiem zakłócać spokój.

Funkcjonalność lodówki jest ściśle związana z jej pojemnością. Nie zawsze duża lodówka będzie bardzo pojemna. Na rynku popularne są modele w technologii Space Max, a więc takie, które posiadają cienkie ścianki. W porównaniu do lodówek o standardowych ścianach, przy zachowaniu tych samych wymiarów, można liczyć na pojemność większą o kilkadziesiąt litrów. Ma to duże znaczenie, jeśli domownicy w lodówce chcą przechowywać duże ilości żywotności i napojów. Pojemność chłodziarki i zamrażarki zwykle podawane są jako dwa osobne parametry.

Nie można też zapomnieć o wyglądzie urządzenia. Lodówka, która nie zostanie zabudowana, powinna wyglądać estetycznie i elegancko, a co najważniejsze, musi pasować designem do stylu, w jakim urządzona jest kuchnia. Obecnie bardzo popularne są lodówki inox lub białe, jednak w dobrych sklepach można znaleźć również modele czerwone, czarne, bordowe lub w wielu innych kolorach.

Kropką nad „i” jest sposób oddawania ciepła. Od niego zależy sposób ustawienia lodówki. Znaczna większość urządzeń oddaje ciepło bokami, dlatego należy je ustawiać w odległości kilku centymetrów od ściany lub mebli. Niektóre modele oddają ciepło tyłem – taki sprzęt pozwala na zabudowanie boków.

Najważniejsze technologie w lodówkach, o których należy pamiętać

Lodówki wolnostojące są wyposażone w szereg technologii, poprawiających funkcjonalność sprzętu i wydłużających czas jego eksploatacji. W lodówce najważniejszy jest agregat. Stare typy lodówek były wyposażone w agregat tłokowy, który pracował dosyć głośno i był awaryjny. Nowoczesne modele posiadają zwykle kompresor inwerterowy, uważany za mało awaryjny. Nieliczne modele posiadają inwerter liniowy – najcichszy i najmniej awaryjny rodzaj agregatu.

Liczy się również ilość termostatów. Podstawowe modele posiadają jedynie jeden termostat, który steruje pracą całego urządzenia. Nowsze są wyposażone w dwa termostaty – po jednym na chłodziarkę i zamrażarkę. Zaawansowane technologicznie lodówki mają znacznie więcej termostatów, które odpowiadają za utrzymanie określonej temperatury na poszczególnych półkach i w zamrażalniku.

Dwa oddzielne obiegi powietrza zapobiegają rozprzestrzenianiu się zapachów z chłodziarki i zamrażarki, a komora zero i komora świeżości pozwalają utrzymać świeżość żywności na dłużej. Uwagę warto zwrócić również na programatory. W nowoczesnych modelach lodówek montowane są programatory pozwalające na wprowadzanie lodówki w kilka różnych trybów pracy, np. tryb wakacyjny lub szybkiego mrożenia i chłodzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here